Sindroma e Samos

Sindroma e Samos eshte nje crregullim shume i cuditshem dhe unik qe prek kryesisht femrat dhe shkakton prirjen e ketyre individeve per te kryer marredhenie seksuale te pambrojtura me njerez me semundje seksualishte te transmetueshme, shume te rrezikshme si SIDA, hepatiti ose sifilizi.

Origjina e emrit: Origjina e emrit te kesaj sindrome gjendet ne ishullin e Samos ne Egje, i cili ne te kaluaren ishte i famshem per shkak te nje kolonie te famshme lebroze. Ne ndryshim me kolonite e tjera te kohes, ne kete koloni lejohej kontakti seksual dhe fizik me banoret e semure te ishullit.

Instituti i Semundjeve Infektive, ne Universitetin e Bolonjes eshte frymezuar nga ky ishull, nga emiri i tij dhe prirjet patologjike psikologjike te banoreve te ketij ishulli dhe ka studiuar per vite me rradhe raste te ngjashme te grave te ndryshme qe kishin partnere meshkuj te semure ose mbartes te semundjeve te rrezikshme dhe seksualishte te transmetueshme me te cilet kishin marredhenie seksuale te rregullta dhe te pambrojtura.

Shkaqet: Kjo sindrome i perket kategorise se sjelljeve erotike dhe seksuale jo-te pershtatshme, te cilat jane trguese te ekzistences se problemeve te forta psikologjike.  Shkaku qe con ne prekjen nga kjo sindrome duhet kerkuar te marredhenia e femrave me nenen e tyre. Nje nene shume autoritare dhe e eger eshte nje nga shkaqet primare per te krjiuar vartesine nga kjo sindrome, duke bere keto persona te  shfaqin nje sjellje te tille qe synon te kompesoje mungesen e dashurise amesore  duke marre dashuri me cdo kusht,  edhe duke rrezikuar jeten e tyre.
Keta persona jane individe me  personalitet me tendenca vetevrasese dhe depressive, te cilet  jane gati te flijojne jeten e tyre duke veshur masken sociale te sacrifices ne emer te dashurise.

Po duhet te bejme kujdes ne pergjithesimin e ketyre rasteve dhe duhet te perjashtohen te gjitha ciftete ne baze te marrdhenies se te cileve qendron nje ndjenje e forte dashurie dhe nje histori e gjate para momentit te semurjes se njerit prej partnereve.

Personat e prekur nga kjo sindrome synojne te gjene nje person te semure per te semurur edhe veten e tyre. Infektimi nga partneri i shtyn keta persona te besojne se semundja do i bashkoje me shume me njeri-tjetrin dhe do beje qe dashuria e tyre te jete me e forte.

Diagnoza dhe trajtimi: Si ne cdo rast tjeter edhe ne rastet kur individi preket nga sindroma Samo eshte e rendesishme qe te percaktohet nje diagnoze e sakte e crregullimt. Percaktimi i diagnozes realizohet me ane te disa testeve te zhvilluara ne fushen e marredhenieve seksuale dhe atyre nderpersonale. Nje diagnostifikim i mire i problemit eshte hapi i pare dhe shume i rendesishem drejt trajtimit dhe zgjidhjes se problemit.

Sindroma Samo nuk eshte thjesht nje crregullim ne dem vetem te personit qe eshte i prekur, por sherben edhe sin je burim perhapes i semundjeve seksualishte te transmentueshme. Mosha me e prekur nga kjo sindrome eshte ajo e adolishences dhe duke u nisur nga simptomat e para te kesaj sindrome, individi i prekur duhet t’i drejtohet mjekut specialist dhe psikologur per te mundesuar trajtimine eproblemit dhe zgjidhjen e konfliktiti te brendshem qe ve ne rrezik jeten e subjektit dhe te personave qe ka perreth tij.