Simptomat e gripit të stomakut

Simptomat e gripit të stomakutJu ndodh të zgjoheni me stomak të shqtësuar, ndoshta edhe vjellni dhe keni ethe ndërsa nuk mund të kuptoni nëse keni marrë helmim apo keni ndonjë virus?

Kristiam Veber, një gastroenterolog shpjegon se sa është e rëndësishme të bëni lidhjen mes kohës, ambientit dhe kontaktet e mundshme nga ku e keni marrë sëmundjen.

A keni pasur kontakte me njerëz të sëmurë?

Nëse simptomet ju paraqiten pas kontaktit me ndonëj person të sëmurë, të dini se keni të bëni me sëmundje virusale. Me fjalë të tjera ju keni një grip të stomakut i cili në fakt nuk është virus i gripit.

Norovirusët janë shkaku më i zakonshëm i sëmundjes së “gripit të stomakut”, ky virus shpërndahet shpejtë ndërsa simptomet janë : të vjella, dhembje në stomak, diarrea – këto zhvillohen në 12 orë deri në 48 orë nga ekspozimi me sipërfaqe të kontaminuara, interaksioni me persona të sëmurë apo konsumimi i ushqimit të kontaminuar.

A janë sëmurë edhe persona të tjerë me të cilët keni ndarë ushqimin?

Nëse keni ndarë ushqim me dikë të cilëve menjëherë u janë shfaqur problemet me stomakun, sigurisht që jeni helmuar nga ushqimi. Në përgjithësi simptomet e helmimit janë të njejta sikurse tek virusët e stomakut.

LEXO: Ushqimet që duhet dhe nuk duhet të konsumoni kur e keni stomakun bosh
A keni udhëtuar sëfundmi?

Nëse dikush sapo është kthyer nga udhëtimi nga ndonjë vend ekzostik sikuse Amerika Latine dhe ka zhvilluar sëmundje të diarresë, me siguri është nga helmimi me ushqim apo gastroenteritis.

A jeni anksioze dhe e stresuar?

Përderisa norovirusi apo sëmundja e ngjashme me gripin e stomakut zakonisht zgjatë 1-3 ditë, shqetësimet e stomakut që vazhdojnë mund të jenë të shkaktuara nga stresi.

Çfarë të bëjmë?

Nëse vjellja dhe diarrea ju kanë bërë të dehidruar duhet të plotësoni lëngjet e humbura. Pijet për sportistë të pasura me elektrolite janë një zgjighje e mirë, mirëpo keni kujdes me alkoolin dhe pijet me kafeinë. Sipas mjekëve ju duhet të vizitoni spitalin nëse :

Nuk mund ti mbani lëngjt për 24 orë
Keni të vjella më tepër se dy ditë
Jeni duke vjellur gjak
Jeni e dehidruar
Shihni gjak në jashtëqitje
Keni temperaturë më shumë se 40 gradë.