Sëmundja e tmerrshme: Nëse i vëreni, menjëherë tek mjeku

Sindromi policistik ovarian ndikon gratë gjatë viteve të tyre riprodhuese dhe shfaqet si rezultat i çrregullimeve hormonale.Shpesh, por jo gjithmonë, cistat formohen pikërisht në vezore.

Edhe pse nuk janë të dëmshme, ato mund të çojnë në çrregullime hormonale që shkaktojnë cikle menstruale të zgjatura ose të parregullta, papërmbajtje, obezitet dhe shfaqje të akneve.

Më e rëndësishmja është që diagnoza të vërehet herët, në mënyrë që të mos çojë në komplikime afatgjata siç janë sëmundjet e zemrës ose diabeti i tipit 2 të diabetit, transmeton Gazeta Shneta.

Çfarë shkakton sindromën policistike ovariane?

Sipas Klinikës Mayo, ka disa shkaqe:

* Inflamacioni i dobët – gratë me këtë sindrom kanë infeksione të dobëta që shkaktojnë vezoret policistike, të cilat prodhojnë androgjene;

* Trashëgimia – kjo mund të ketë ndodhur në familjen tuaj, kështu që nëse nëna ose motra juaj mund ta ketë. Mundësia që ta keni atë edhe ju është edhe më e madhe;

* Insulina e tepërt – nëse keni shumë insulinë, ajo mund të ndikojë në vezoret përmes rritjes së prodhimit të androgjeneve (hormonet mashkullore), gjë që do të pengojë vezoret të ovulojnë rregullisht.

Cilat janë simptomat?

Simptomat vërehen menjëherë pas fillimit të ciklit, por mund të zhvillohen edhe gjatë riprodhimit të mëvonshëm.

Ka shumë shenja, por ato janë të ndryshme në çdo person dhe mund të manifestohen në mënyra të ndryshme.

Simptoma më e keqe është mbipesha.

Ju do të duhet të shikoni për këto simptoma:

Qime të tepërta në fytyrë dhe trup – Rritja e sasisë së qimeve mund të ndodhë në anën e pasme, stomak, këmbë, gjoks dhe mjekërr.

Cikli menstrual i parregullt – kjo është shenja më e zakonshme. Ka disa raste që përfshijnë një cikël që zgjat më shumë se 35 ditë, i përcjellur me temperaturën e rritur të trupit.

Gjithashtu ciklet tetë herë në vit, ciklet e gjata ose të rënda, ose mungesa e ciklit për disa muaj ose edhe më gjatë, mund të jenë ndër simptomat e sindromës policistike ovariane.

Puçrrat- Ky kusht mund të shkaktojë lëkurë të yndyrshme, kështu që puçrrat mund të lëshojnë rrënjë shumë thellë dhe bëhen shumë të dhimbshme.

Problemi me nivelin e insulinës – insulina e tepërt ndërhyn me aftësinë e vezoreve për të evoluar siç duhet.

Humori – depresioni dhe ndërrimi i humorit.