Perkedheljet e nenes mund te shpetojne nga droga

Perkedhejet e nenes kane nje fuqi te madhe, madje edhe per te “shpetuar” nga droga.

Sipas asaj qe zbuluan kerkuesit amerikane nga Duke University ne saje te nje eksperimenti te kryer tek kafshet, ne fakt, vemendja e embel qe perdorin gjithmone nenat per te transmetuar dashuri dhe siguri per bebat e tyre, jane ne gjendje pe t’i nxitur ata te prodhojne nje molekule te sistemit imunitar qe i mban larg nga droga kur te rriten.

Ne thelb, truri i foshnjave ndryshon ne baze te sasise dhe cilesise te perkedheljeve te marra, qe e bejne psiken te pabinudur ne zhvillimin e varesise me moshe te rritur.

Shkencetaret kane perdorur minjte, te ndjeshem ndaj efeketeve te droges, pikerisht si qeniet njerezore, duke perzgjedhur nje grup te vogel qe ishin larguar parakohe nga kujdesi i nenes, dhe me pas te ekspozuar ndaj morfines. Edhe grupi i kontrollit i cili vazhdimisht ka patur ngrohtesine dhe perkedhejet e nenes, u vu ne kontakt me drogen.

Me pas, pas nje distance prej 8 javesh nga “shija” e pare e morfines, te gjithe minjte u ekspozuan serisht ndaj substances se droges, dhe u provua se minjte qe kishin mungese ne aspketin e vemendjes memesore rezultuan me shume te prirur per te riprovuar morfinen, dhe keshtu ka gjasa per te zhvilluar nje vartesi pasuese.

Arsyeja e kesaj diference eshte per shkak te nje substance te quajtur interleukin-10, qe ka nje rol ne luftimin e inflamacioneve dhe ne qarkun perthithes te trurit, ku nivelet kane rezultuar 4 here me te larte ne kaviet qe kane patur nje doze me te madhe te perkedheljeve.