Martesa behet per dashuri apo per “komfort”

Nje e treta e meshkujve pranojne se mund te martohen me nje grua qe nuk e duan. Dhe me pas pyesim pse kaq shume martesa qe shkaterrohen.Mesa duket dashuria nuk eshte gjithcka. Per disa ne fakt ka me shume rendesi “zona e rehatise”. Kjo mund te duket absurde por ky eshte realiteti.

Te pakten kjo eshte skema qe del nga nje sondazh i cili eshte dedikuar pikerisht per te kuptuar se cfare i shtyn njerezit te martohen, dallimet ne baze te seksit, te bindjeve perosnale dhe keshtu me rradhe.

Megjtihate surpriza, sic u permend me siper, u shfaq kur erdhi momenti per t’ju pergjigjur pyetjes mbi martesen dhe per cfare arsye nxiten per te shkembyer unazat.

31 per qind e meshkujve kane pranuar se do te martoheshin me ate qe i ka “te gjitha kartat ne rregull”, por qe mund te mos jete i dashuruar.
Keto “kartat ne rregull” jane per shembull, aspekti fizik, disa tipare te karakterit, zjarri i pasionit, ndenja e sigurise qe lind e keshu me rradhe.

Te intervistuarit ishin 5000, nje kampion mjaftueshem perfaqesues i mendimit te beqareve.
Pergjigjejt e marra nga stafi redaktues, si nga femrat edhe meshkujt, kane treguar nje prirje te madhe nga ana e meshkujve per te shqiptuar “Po-ne” me lehte ne krahasim me femrat (23 %), duke hedhur poshte, te pakten pjeserisht, mitin se eshte ajo qe priret me lehte per martese dhe ai te zhduket.

Nese nje e treta e meshkujve ka deklaruar se do te martoheshin me nje grua pa qene i dashuruar, po ne lidhje me 21 per qind qe ka rrefyer se jane te gatshem per t’u angazhuar me dike me te cilen nuk eshte e terhequr seksualisht?
Nga te dhenat e mbledhura, portreti qe krijohet eshte se mashkulli eshte sigurisht me i gatshem te impenjohet dhe martohet me nje grua qe nuk eshte ajo “idealja” 100 per qind.

Nuk martohen me per dashurine? Kohet kane ndryshuar ose ndoshta per shkak edhe te recesionit, merr persiper ndjenjen e sigurise, mbeshtetja sociale dhe psikologjike, qe martesa ne aparence mund ta ofroje. Keshtu deshira per te mbushur nje zbrazeti te brendeshme duke u lidhur me dike qe mund te mos jete shpirti binjak, por qe ne leter, mund t’ju ofroje komoditetin qe ju nevojitet.

Mashkulli prandaj nuk pasqyron me steriotipin ikone te mashkullit pa frike, solid si nje shkemb perballe goditjeve te jetes, por tregon edhe ai pasigurine dhe nevojen qe “te kete dike ne krahe” qe mund te mbeshtetet, edhe pse nuk eshte gruaja e endrrave te tij. Komoditeti behet me i rendesishem se dashuria.