Kujdes me vajrat eterike!

Vajrat aromaterapeutike më shumë mund të dëmtojnë se sa të ndihmojnë, ka vërtetuar studimi tajlandez.

Ekstraktet e bimëve, të cilat përdoren në banja, për masazhe dhe në sauna reagojnë në kontakt me ajrin dhe prodhojnë grimcat e vogla irrituese.

Në spa qendrat koncentrimi i atyre grimcave është dhjetëshifruar. Ekspertët konsiderojnë që kimitatet e caktuara, të ashtuquajtura materie organike të paqëndrueshme në reaksion me ajrin krijojnë aerosolët sekondar organik.

Ato megjithatë mund të irritojnë sytë, hundën dhe fytin, ndërsa shkaktojnë edhe kokëdhimbje, marramendje dhe dëmtojnë mëlçinë dhe veshkat. Në këtë studim kanë hulumtuar vetëm ndikimin e vajrave eterike në qendra, por jo edhe në shtëpi, edhe pse disa hulumtime të hershme kanë zbuluar rezultate të ngjashme edhe në përdorimin shtëpiak.

Vajrat eterike të cilat përdoren më së shpeshti janë nga livanda, çaji, eukalipti dhe peperminti. Por, edhe pse kanë shumë anë të mira, nuk duhen të injorohen as komponentët negative, paralajmërojnë ekspertët tajlandezë.