Ja arsyet pse ju ënjten këmbët dhe duart!

Ja arsyet pse ju ënjten këmbët dhe duart!Njerëz të ndryshëm zgjohen në mëngjes ndryshe: disa prej tyre të zgjohen të freskët dhe energji, dhe disa të tjerë zgjohen te lodhur dhe me dhimbje në krahë dhe këmbë. Kjo dhimbje mund të jetë rezultat i arsyeve të shumta.

Lodhja e tepërt: duke ecur gjatë apo të vraponi për një ditë duke sforcuar trupin sigurisht nuk është e dobishme.

Obeziteti: këmbët duhet të mbajnë gjithë peshën e trupit. Kilet e tepërta janë një faktor rreziku jo i papërfillshëm.

Çorapet e gabuara: çorapet, getat, këpucët e ngushta ose taka shumë të larta, që shtrëngojnë këmbët, janë një nga shkaqet më të shpeshta.

Abuzimi me kripën: një dietë e pasur me kripë është një faktor rreziku, sepse ajo intesifikon problemin në ruajtjen e ujit, ose grumbullimin e lëngjeve në turp, përfshirë këtu edhe këmbët.

Pamajftueshmeria e furnizimit kronik: për shkak të një mosfuksionimi të valvulave të zemrës, venat nuk mund të kthejnë gjakun në zemër dhe për ta mbajtur atë para se të kthehet pas. Gjaku pastaj rrjedh para­mbrapa në mënyrë joefikase që çon në formimin e venave me variçe, në palëvizshemri të venave, në rritjen e presionit dhe madje edhe me kalimin e lëngut jashtë venave. Këmbët e fryra janë vetëm një nga shumë simptoma të lidhura me çrregullimin, që në shumicën e rasteve prek të moshuarit.

Inflamacioni i nyjeve: ndonjeherë kaviljet dhe këmbet janë të ënjtura për arsye të lidhura me problemet ortopedike dhe infalamacionin e nyjeve të këmbëve.

Pirja e duhanit: tymi i duhanit favorizon akumulimin e lëngjeve të tepërta dhe ka një efekt negativ në qarkullimin venoz. Një tjetër arsye për të lënë duhanin.

Trashegimia: predispozita gjentike, shpesh i trasheguar/familjar, mbështet faktorë të tjerë rreziku.