Bashkejetesa apo martesa, cila e permireson me shume shendetin?

Bashkejetesa dhe martesa i bejne mire shendetit. Te pakten kjo eshte ajo qe shume psikologe dhe doktore kane mundur te verifikojne.

Per cfare motivi ndodh kjo?
Jeta ne cift eshte me e rregullt, shpesh konsumojme ushqim me te ekuilibruar dhe partneret kujdesen per njeri-tjetrin.

Por ajo qe na cudit eshte zbulimi i nje studimi te ri, realizaur nga ekspertet e Cornell University (SHBA): Bashkejetesa eshte me e shendetshme se martesa. Le te shohin sebashaku perse.

Ciftet e martuara me siguri kane perftime te shumta ne nivelin fizik, por ato te bashkejeteses jane me te lumtur.

“Martesa prej kohesh eshte nje institucion social i rendesishem, por ne dekadat e fundit shoqerite perendimore kane perjetuar nje rritje te bashkejeteses, para ose ne vend te marteses dhe femijet e lindur jashte martese”, tregon autori i studimit Kelly Musick.

Duke patur parasysh kete, ekspertet kane pyetur se cilat jane dallimet mes marteses dhe bashkimit de facto.

Sondazhi qe ka perfshire pothuajse 3 mije persona, ka treguar se ciftet menjehere pas marteses (periudha e muajit te mjalit) ishin te lumtur, por kjo lumturi kishte tendence te zvogelohej me kalimin e viteve.

Kjo situate ka tendence te jete me pak e shpeshte ne bashkejetese. Ndoshta bashkejetesa jep ndjenjen e te qenit sebashku sipas zgjedhjes, ndryshe nga martesa, dhe kjo i ben njerezit me te bindur ne bashkimit e tyre. Ky mund te jete i vetmi shpjegim, sepse nga nje kendveshtrim praktik midis dy formualve nuk ka asnje ndryshim.