5 mënyra për trajtimin e djegieve nga dielli

5 mënyra për trajtimin e djegieve nga dielli Djegjet nga dielli jane lezione te vogla te cilat shkaktohen, nga depertimi I rrezeve ultraviolet, nen lekure. Ne disa raste demet e shaktuara ne lekure mund te jene me te thella duke demtuar kapilaret e gjakut qe ushqejne te gjitha qelizat.

Simptomat e shkaktuara nga dielli jane skuqja dhe tharja e lekures ne zonat e ekspozuara. Keto simptoma mund te perkeqesohen duke shaktuar irritime, kruarje dhe dhimbje.

Sipas grades se djegjes, lekura mund te qetesohet pas disa ditesh duke e trajtuar ne zonat e demtuara. Dhimbjet me te forta mund te ndjehen pas 6 – 48 ore nga ekspozimi ne diell. Per fat te mire ekzistojne disa alternativa natyrale qe duke u aplikuar ne lekure ndihmojne ne qetesimin dhe rigjenerimin e saj.

1 . QUMESHT I HOLLUAR ME UJE
Acidi laktik favorizon rehidratimin e lekures se thate dhe te djegur nga dielli.
Nje nga menyrat per te forcuar efektin e tij eshte te perzihet me uje te ftohte ose temperature ambienti.
milk pouring into glass

SI PERDORET?
Pasi te jete tretur qumeshti ne uje ne raport 3:1, aplikohet ne lekure me anen e nje nape pambuku.
Perseritet aplikimi disa here ne dite deri ne permiresim.

2 . UTHULLA E MOLLES
Nje nga perberesit me te mire per te ulur demet nga dielli dhe per te stabilizuar pH natyral te lekures, eshte uthulla e molles.
Uthulla e molles permban nje perqindje te larte acidesh natyrale qe mbajne hidratimin natyral te lekures dhe stimulojne rrigjenerimin e saj.

SI PERDORET?
Perzieni pak uthull molle me uje te ftohte dhe aplikojeni mbi lekuren e djegur deri ne permiresim.

3 . XHEL ALOE VERA
Aplikimi I xhelit te aloe ne lekuren e djegur, riparon indet e demtuara dhe ne te njejten kohe jep nje ndjesi freskie duke ulur dhimbjen.
Bima e aloes, e njohur per vetite e saj te shumta, eshte nje alternative shume efikase per djegjet nga dielli. Ul skuqjen e lekures, rigjeneren lekuren dhe favorizon cikatrizimin e saj me te shpejte. Mund te ndikoje edhe ne zbardhjen e njollave te shkaktuara nga dielli.

SI PERDORET?
Ekstraktoni xhelin e aloes nga bima dhe aplikojeni ne zonen e demtuar me masazhe rrethore.
Perseriteni lyerjen tre here ne dite deri ne permiresimin e lekures..

4. UJE ME KRIPE
Uji me kripe eshte alternativa e emergjences nese lekura eshte shume e djegur. Kripa stimulon riperteritjen e menjehershme te lekures dhe mosperhapjen e plages ne shtresat me te thella te lekures.
SI PERDORET?
Holloni nje luge kafe kripe ne nje liter uje dhe aplikojeni ne lekuren e djegur, disa here ne dite.

5 . KAMOMILLI
Kamomili eshte nje nga bimet me vetite me te larta antiinflamatore dhe qetesuese. Qeteson lekure e irrituar, ul skuqjen dhe dhimbjen. E aplikuar mbi lekuren e djegur stimulon rigjenerimin dhe cikatrizimin e saj.
scottature-rimedi-naturali-casalinghi-fai-da-te

SI PERDORET?
Pergatisni nje infusion me kamomil dhe lereni te ftohet. Me anen e nje nape pambuku aplikoni kamomilin ne lekuren e demtuar.
Ne alternative mund te pergatisni kuba me kamomil te ngrire dhe te masazhoni lekuren.
Aplikojeni disa here ne dite.

Pervec perdorimit te ketyre alternativave natyrale eshte shume e rendesishme qe lekura te mbrohet nga dielli me nje faktor mbrojtes te pershtatshem per fototipin e lekures.